Меню KDT
МЕНЮ

Бауырсақ көшпелі халықтардың дәстүрлі тағамы.



«Этно» жобасында Ибраймова Тоғжан «Бауырсақ көшпелі халықтардың дәстүрлі тағамы» тақырыбында аспаздық дәрісін өткізді. Бауырсақ бұл жай ғана пісіру емес, ол ежелден күн мен бақытты бейнелейді. Сондықтан ең қымбат және мейірімді қонақтарға ғана бауырсақтан дәм тарттырған. Атаудың өзі қазақ тіліндегі «бауырмасу, бауырласу, бауырым» деген сөздерден шыққан, ол орыс тіліне аударғанда «бірігуге, туыстыққа, бауырға деген ұмтылыс» дегенді білдіреді. Бауырсақ-қазақ халықтарының дәстүрлі нанының бір түрі, майға қуырылған төртбұрышты немесе дөңгелек пончик тәрізді. Рецепттің қай халыққа тиесілі екеніне байланысты қамырдың әртүрлі нұсқалары бар. Сіз бауырсақтарды ашытылмаған немесе ашытылған қамырдан дайындай аласыз. Бұл тағамның пайда болу тарихы қазақ халықтарының көшпелі өмір салтымен байланысты. Мұндай жағдайларда нан дайындау тез және оңай болуы керек, сонымен қатар қиын жорық жағдайлары ескерілді. Қазіргі кезде заманауи бауырсақтар қазанда дайындалады. Қазақ халқында бауырсақсыз іс жүзінде бірде-бір дәстүрлі мереке өтпейді. Оқушыларға да бүгін бір мекерек болды. Мектеп асханасында оқушылар бірге жасады.

05.06.24